Een fietsaccu is het duurste onderdeel van een elektrische fiets. Op deze pagina kan je terugvinden wat de te verwachten levensduur van een accu is, welke type’s accu’s zijn er, hoe ze zijn opgebouwd en je kunt meer lezen over de revisie van een accu. Kortom alles wat je moet weten over een accu.

Levensduur fietsaccu

Soms wordt er gepretendeerd dat een accu een levensduur van 7 tot soms wel 10 jaar heeft. Technische gezien is dit gewoon nog niet mogelijk, in ieder geval niet tegen een betaalbare prijs. Vergelijk het met de accu van je telefoon, er zijn weinig telefoon accu’s die na één jaar gebruik net zolang aanblijven als toen ze nieuw waren?!
Daarom vinden wij het belangrijk om van te voren te weten wat je kunt verwachten van de levensduur. Echter is de levensduur afhankelijk van enkele factoren namelijk:
– De regelmaat van gebruik / het aantal km’s
– Het type accu
– De manier waarop je je accu bijhoudt

Je mag bij normaal gebruik rekening houden met een levensduur van 3 tot maximaal 5 jaar of een X aantal kilometers.

Onderhoud fietsaccu

Om je fietsacuu in optimale conditie te houden kun je je houden aan een aantal gemakkelijke Do’s en Dont’s.

Do’s:
– Laad je accu altijd weer op na het fietsen, of je nou 5 minuten hebt gefietst of een uur

Dont’s:
– Rijd je accu niet volledig leeg, probeer het minimale accu niveai tot 20% a 25% te beperken.
– Laat je accu niet buiten staan bij temperaturen onder 0 en temperaturen boven 35 graden

Welke type fietsaccu’s zijn er?

Er zijn op dit moment vier verschillende type’s accu’s die veel gebruikt worden voor elektrische fietsen. Alle vier met verschillende voor en nadelen; NiCd, NiMh, Li-ION en LiFePo4.

NiCd accus

Deze techniek werdt veel gebruikt voor de eerste types elektrische fietsen en zal je nauwelijk tegen komen bij nieuwe modellen.
Voordelen: Relatief hoge levensduur, hoge vermogensopname, goede energiedichtheid, Afhankelijk van gebruik tussen de 500 en 1000 opladingen voor vervanging.
Nadelen: Slecht voor het milieu, duur.

NiMh accu

NiHM is de meest gebruikte accu techniek op dit moment en is de standaard. Het wordt gebruikt voor huis tuin en keuken batterijen maar dus ook voor elektrische fiets accu’s.
Voordelen: Europees standaard, kunnen tegen sterk wisselende vermogensafgifte, hoge energiedichtheid, Relatief lage prijs.

Nadelen: Kortere levensduur in vergelijking met NiCD en Lithium accu cellen.

Tip: Dit type accu ontlaadt zichzelf en bij stilstand, wij adviseren minimaal één keer per maand uw accu te laden bij stilstand. Laders voorzien van een druppelfunctie mogen aangesloten blijven. Het geheugeneffect ookwel memory effect genoemd is voor NiMh vrij klein.

Li-ION accu

Een lithium-ion accu is een accu waar het materiaal Lithium in verwerkt zit, dit is een verzamelnaam voor o.a. LiPo, LiFePo4, Li-NCM (ookwel NMC, MNC genoemd ), LiCoMgO2, etc. Deze types hebben geen geheugeneffect en refreshen is ook niet meer nodig.

Voordelen: laag gewicht, hoge capaciteit.
Nadelen: Hoge prijs

Hoe is een accu opgebouwd

Een accu is opgebouwd uit verschillende cellen die aaneengeschakeld zijn. Foto van eigen accu volgt

Fietsaccu revisie

Doordat de accu is opgebouwd uit verschillende cellen, kunnen we relatief gemakkelijk de oude cellen vervangen door nieuwe cellen. Hieronder kun je in stappen terug lezen hoe we te werk gaan.
– Je bestelt een accu revisie en stuurt de accu naar het opgegeven adres.
– We gaan controlleren waar de fout zit. Zijn de cellen verouderd en op? Of is er een ander probleem?
– Zijn de cellen verouderd dan openen we de accu en verwijderen de oude cellen.
– We plaatsen nieuwe accu cellen die ervoor zorgen dat je accu weer als nieuw is en vaak zelfs beter. Dit komt doordat we nieuwe technieken gebruiken.
– We sturen de gereviseerde fietsaccu naar je toe zodat je weer op pad kunt