Een pedelec is een synoniem voor elektrische fiets, de term komt voort uit de engelse term PEDalELEctricalCycle. Je ziet de term steeds vaker voorbij komen, maar wat is nou het verschil tussen een pedelec en een speed pedelec? Het verschil is dat een speed pedelec een hogere top snelheid van 45 km per uur in plaats van 25 km per uur.

Regelgeving speed pedelecs

Omdat deze fiets een hogere topsnelheid valt deze categorie onder de wet bromfietsen en daarom dien je je aan een aantal regels houden. De fiets dient voorzien te worden van een kentekenplaat en voorzien te worden van een WA verzekering. De bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn en in het bezig van een AM (bromfietsrijbewijs). Wanneer je op pad gaat moet je een goedgekeurde helm dragen en moet je net zoals een bromfiets gedeeltelijk op het fietspad rijden, maar ook gedeeltelijk op de rijbaan.

Op een rijtje:
– Minimaal 16 jaar en bromfietsrijbewijs (AM)
– Wettelijke aansprakelijkheid verzekering (WA verzekering)
– Gedeeltelijk rijden op fietspad of rijbaan wanneer aangegeven
– Gele bromfiets kentekenplaat
– Een goedgekeurde bromfiets helm (norm ECE 22.05)

Kenteken

De meeste speed pedelecs worden verkocht met blauw kenteken (snorfiets), maar vanaf 2016 is het verplicht deze om te zetten naar een geel kenteken. Dit is een gratis procedure, let hierbij wel op dat ook de verzekering moet worden omgezet en er vanaf dat moment ook een helplicht geld.

Sensoren of sensorless?

Omdat je met een bromfiets kenteken rond rijdt, heeft de fiets geen sensoren nodig. Een normale elektrische fiets, mag pas ondersteunen vanaf het moment dat er getrapt wordt. Maar wanneer de fiets verzekerd is als een 45 km per uur, mag je fietsen zonder sensoren, een simpele gashandel is hier voldoende.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.