Vanaf het najaar van 2015 heb je twee mogelijkheden waarmee u een fiets kunt aanschaffen met belastingvoordeel! Sinds het afschaffen van het bedrijfsfietsplan (1 januari 2015) kun je een fiets met belastingvoordeel aanschaffen onder de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kan uw werkgever er voor kiezen u de mogelijkheid te geven een fiets te kopen en te betalen uit uw bruto salaris. Voor de werkgever zijn hier regels aan verbonden en geldt er een beperking voor de hoogte van het bedrag. Maar, hiernaast kan uw werkgever gebruik maken van het nieuwe fietsplan, waarbij deze u een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening verstrekt. Over beide hieronder meer informatie.

Een fiets kopen via de WKR

Stap 1: Informeer bij uw werkgever
Vraag je werkgever óf en voor welk bedrag je een fiets mag aanschaffen binnen de WKR. Je werkgever kan de administratie zelf beheren of werken met een bemiddelaar zoals NFP FiscFree of BFN.

Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit
Bekijk ons fietsaanbod en zoek uw nieuwe fiets uit. Wanneer je een fiets ziet die meer kost dan dat de WKR van uw werkgever toestaat dien je het meerbedrag netto te betalen.

Stap 3: De betaling
De betaling hangt af van uw werkgever. Vraag dus aan uw werkgever wat voor de u de juiste optie is:
• Je betaalt zelf en declareert (je kiest de door jou gewenste betaalmethode)
• Je werkgever betaalt (je kiest Overboeking en geeft de factuur aan uw werkgever). Wij nemen je bestelling in behandeling zodra de betaling binnen is.
• Betaling loopt via een bemiddelaar (je kiest WKR bemiddelaar en zij regelen de betaling via uw werkgever)

Zijn er kosten aan verbonden?

Zowel NFP/FiscFree® als BFN rekenen een vergoeding (administratiekosten e.d.) van 15% over de eerste €749,00 van de fiets (dus maximaal €112,35) en over eventuele accessoires. Daarnaast kan een eventuele restprijs ontstaan als de prijs van de fiets de uitkering en/of de vergoeding van uw werkgever overschrijdt. Zodra deze vergoeding én de eventuele restprijs door u aan Fietsenwinkel.nl zijn overgemaakt, wordt de fiets uitgeleverd.

Een fiets kopen via het nieuwe fietsplan

Werkgevers hebben naast de WKR-regeling nog steeds een andere mogelijkheid om werknemers te helpen bij de aanschaf van een nieuwe fiets:
• Werkgevers mogen fietsende werknemers belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Net als voor de auto.
• Werkgevers mogen een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Die kan worden afgelost met de kilometervergoeding.

Deze vergoeding en lening mag worden gegeven buiten de WKR (Werkkostenregeling). Deze heet het nieuwe fietsplan. De methode waarop u een fiets aanschaft via de het nieuwe fietsplan is als volgt:
Stap 1: Informeer bij uw werkgever
Vraag je werkgever óf en voor welk bedrag je een fiets mag aanschaffen op terugbetaling vanuit je reiskostenvergoeding van 19 cent én een renteloze lening.
Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit
Bekijk ons fietsaanbod en zoek uw nieuwe fiets uit. Wanneer je een fiets ziet die binnen het afgesproken bedrag met je werkgever valt kunt je hem aanschaffen.
Stap 3: De betaling
De betaling hangt af van de afspraken met je werkgever. Spreek dus met je werkgever af hoe de betaling te verrichten:
•Je betaalt zelf en declareert (je kiest de door jou gewenste betaalmethode)
•Je werkgever betaalt (je kiest Overboeking en geeft de factuur aan je werkgever). Wij nemen je bestelling in behandeling zodra de betaling binnen is.

Voorbeeld

Je komt bij ons een fiets tegen van €2.349,- , dit bedrag leen je van je werkgever. Je werkt vijf dagen per week en de enkele reisafstand van uw woning naar de vaste plek voor je werk is 15 kilometer. De vaste onbelaste reiskostenvergoeding is dan voor het hele jaar maximaal 214 dagen x 30 kilometer x € 0,19 = € 1219,80. Per maand is dat € 101,65. Daarmee kun je binnen twee jaar de fiets terugverdienen. Bereken hier de terugverdientijd van je nieuwe fiets!

Zijn er extra eisen aan verbonden?

De Belastingdienst stelt geen nadere eisen meer waaraan medewerkers moeten voldoen om een ‘fiets van de zaak’ aan te schaffen. Als werkgever bepaal je zelf de ‘spelregels’; zoals hoe vaak medewerkers een nieuwe fiets kunnen krijgen, welk deel van het aankoopbedrag je vergoedt, het type fiets (mag ook een elektrische fiets zijn) en de aard van het gebruik (alleen voor woonwerk- en zakelijke ritten of ook privégebruik).
Wat als ik binnen de looptijd van de lening verander van werkgever?
Verander je van werkgever voordat de lening is afgelost, dan betaal je het openstaande bedrag in een keer af aan je werkgever. Tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt.

Extra informatie

Natuur & Milieu en Gazelle voeren gezamenlijk de communicatie over het nieuwe fietsplan, dit betekent echter niet dat u alleen een Gazelle fiets kunt kopen met dit plan. Het fietsplan is op alle fietsen van toepassing. Wilt u meer informatie over het nieuwe fietsplan, kijk dan op: hetnieuwefietsplan.nl